E
L
E
N
Doorheen 2022 verzorgden wij met Redstone Advertising de digitale advertenties van Odette Lunettes. Ze zijn best tevreden over onze diensten en beslisten om ook in 2023 rond online aanwezigheid samen te werken. We zijn natuurlijk erg blij met dit vertrouwen, maar het bracht ons ook wat extra inzichten over de sector. Zonder iets prijs te geven rond hun specifieke strategie willen we het in dit artikel hebben over de opportuniteiten die er online zijn voor optiekers.
Een bril op sterkte online kopen, wie doet dat?
In een onderzoek van vision monday werd er onderzocht hoeveel mensen gebruik maken van het internet om een bril te kopen. Wat blijkt, meer dan 44% van de volwassenen die een bril met glazen op sterkte kopen in 2020, maakten gebruik van het internet, een verdubbeling tegenover de 22% in 2017. Dit wil dus zeggen dat bijna 1 op 2 mensen online huiswerk maakt alvorens over te gaan tot een aankoop.
Belangrijk hier is dat we 2 types kunnen onderscheiden binnen deze 44%. De mensen die daadwerkelijk de bril online kochten (14.1%) en een tweede groep (30%) die het internet gebruikten om prijzen te vergelijken, stijlen te ontdekken of de locatie van de winkel te vinden.
Dit wil dus zeggen dat je wanneer je niet goed of beperkt online zichtbaar bent, je een maximaal van 44% van je potentiële klanten kan verliezen die wel hun weg vinden bij een concurrent die wel goed online zichtbaar is en dat dit percentage steeds groter wordt. Het is dus voor optiekers van cruciaal belang om goed zichtbaar te zijn.
Wat wil online zichtbaar zijn zeggen voor optiekers? Een link met de buyer journey.
We leren nog iets uit de splitsing van de twee groepen, namelijk dat mensen online op zoek gaan naar brillen nog voor ze klaar zijn om over te gaan tot een aankoop. Dit doet ons denken aan de buyer journey, die we typisch verdelen in drie fases (1) awareness, (2) consideration, (3) conversion.
De awareness fase wordt gebruikt om mensen in te lichten van je bestaan. Heb je bijvoorbeeld een optiekzaak in Genk, dan is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen in en rond Genk weten dat je zaak daar is. Zonder dat ze weten dat je bestaat kunnen ze ook niet overgaan tot een aankoop. Daarnaast kosten (optische) brillen toch heel wat en is het daardoor niet voor iedereen weggelegd om jaarlijks een nieuwe bril te kopen. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen weten van je bestaan.
Tijdens de consideration fase zijn mensen aan het overwegen om een nieuwe bril aan te schaffen. Dat kan om verschillende redenen zijn. Misschien zijn je ogen achteruit gegaan, en heb je nieuwe glazen en bij voorkeur ook een nieuwe bril nodig. Of je hebt een zeer stabiele afwijking en loopt nog rond met een montuur van 2015 die lang niet meer bij je outfit past. We bevinden ons nu in de consideration fase. De potentiële klant heeft interesse in een nieuwe bril. De cijfers eerder besproken beginnen een belangrijke rol te spelen, want 44% van de mensen zullen gebruik maken van het internet om zich te informeren over deze aankoop.
Wanneer er uiteindelijk beslist wordt om over te gaan tot een aankoop spreken we over de conversion fase. Zoals aangehaald zal 14% van de mensen dit online doen, wat eerder beperkt is, maar niet onlogisch gegeven het product en de mogelijkheden die er vandaag de dag zijn. Herinner echter dat 30% van de aankopers in je winkel zich hebben laten beïnvloeden door de informatie die ze online vinden.
Concreet wil dit zeggen dat wanneer je als optieker je online zichtbaarheid wil versterken, elke fase van de buyer journey relevant is en dus ondersteuning nodig heeft. Het is dus belangrijk dat je ervoor zorgt dat mensen weten van je bestaan via Awareness campagnes, je hen helpt met het maken van hun beslissing via consideration campagnes en tot slot hen motiveert om over te gaan tot een aankoop (al dan niet online) met conversion campagnes.
Hoe communiceer ik als optieker?
Regelmatig communiceren, ook als optieker, is niet eenvoudig. Vaak is het moeilijk om continu origineel uit de hoek te komen, of heb je schrik om in herhaling te vallen. Een veelgemaakte fout is om enkel over de beschikbare monturen te bespreken of net over alles te spreken wat niet met monturen te maken heeft (zoals een Instagram story tijdens de feestdagen). Het is met andere woorden belangrijk om creatief uit de hoek te komen en verschillende onderwerpen aan te halen.
Het opstellen van een inhoudsdriehoek helpt je bij het bepalen van de juiste content specifiek voor jouw zaak. Op basis van wat jij belangrijk vindt bepalen wij een heldenverhaal, berichten om consistent te inspireren en te activeren.
Met een heldenverhaal communiceren we hoe je graag wil gezien worden. Ben je een prijsbreker? Dan verwoorden we het heldenverhaal zo dat dit naar voor komt. Vind je juist dat jullie uitblinken in een fantastische dienstverlening? Dan brengen we dat verhaal. Natuurlijk zorgt elke zaak ervoor dat ze goed zijn in dienstverlening, prijs, keuze modellen,… maar we moeten er juist voor zorgen dat iemand die jullie nog niet kent, weet waarvoor ze bij jullie moeten zijn en dat doen we met het heldenverhaal.
Consistent inspireren gaat over het delen van content waardoor mensen je met veel interesse zullen volgen. Help je hen met het kiezen van een bril die echt ben hen past? Zijn er nieuwe trends op het vlak van monturen? Zijn er nieuwe technieken? Voeren jullie oogmetingen uit? Tijdens het consistent inspireren wek je vertrouwen op bij de consument en zorg je ervoor dat ze je niet vergeten op het moment dat ze willen kiezen voor een nieuwe bril.
Tot slot heb je de activerende content en dat is net deze content die hen kan helpen om over te gaan tot een aankoop. Ben je deze zondag open omdat het een koopzondag is? Heb je nieuwe monturen die ze toch eens moeten bekijken (online of in de winkel). Dit type berichten delen we als activerende content.
Op welke kanalen dien ik als optieker aanwezig te zijn?
Minimaal dien je vandaag als zaak aanwezig te zijn op de kanalen waar zich de meeste mensen bevinden. Dat zijn nog steeds Google (met je website), Facebook en Instagram. Regelmatig posten is dus belangrijk om je zichtbaarheid te vergroten. Optioneel kan je er als optieker voor kiezen om ook aanwezig te zijn op Pinterest en TikTok. Op Pinterest wordt er veel gezocht door mensen die bezig zijn met mode, dus als dit je doelpubliek is, lijkt een aanwezigheid daar niet overbodig. Ben je opzoek naar een nieuw, jonger publiek dan kan je overwegen om TikTok te omarmen.
Op al deze kanalen kan je gratis aanwezig zijn, maar wil je echt nieuwe mensen bereiken en hen volgen tijdens hun buyer journey, dan ondersteun je dit het beste door ook te adverteren op deze kanalen. Ook hier is het belangrijk om te adverteren op Google, Facebook en Instagram. De verschillende kanalen hebben formats voor elke fase in de buyer journey, maar specifieke advertentie formaten werken beter voor awareness, en andere dan weer op consideration of conversion. Of nog, afhankelijk van wat je doelstellingen zijn is het belangrijk om het juiste advertentieformaat te kiezen.
En nu? Hoe start ik er mee?
Eén van de moeilijkste zaken bij digitale marketing is het blijven aanwezig zijn op de verschillende kanalen. Slaag je er zelf in om een bepaalde frequentie (bv. 2 posts per week) te behalen, prima! Weet je perfect welke content je in advertenties zal steken? Ook super! Dan zouden wij aanraden vooral zo verder te doen.
Heb je het echter moeilijk met continu aanwezig te zijn, twijfel je over de content die je deelt, of heb je geen idee hoe je met advertenties moet starten?
Laat het ons dan zeker weten!
meer weten over digital marketing als optieker?
Lees dan zeker onze case “Odette Lunettes van Eline De Munck kiest Redstone Advertising voor hun digitale marketing.“